Asics Magic Speed

Stats

  • Stackhöjd: 29mm/24mm
  • Drop: 5mm
  • Vikt: Herr: 230g (US 8.5), Dam: 183g (US: 8)
  • Neutral lättviktssko

Fördelar

  • Lätt
  • Hanterar flera farter bra men blir riktigt responsiv först vid högre farter
  • Snygg
  • Prisvärd kolfibersko med god hållbarhet

Nackdelar

  • Stum mellansula
  • Något styv ovandel

Beskrivning

Magic Speed presenteras av Asics som en neutral lättviktssko ämnad för tävling och träning. Den ska vara energieffektiv för att ta löpare framåt längre och snabbare.

Det är inte någon väldämpad sko utan mellansulan är snarare gjord för att vara responsiv. Och ja, snabb är den. Asics har designat en sko med en lätt, enkel och något stram ovandel. Mellansulan består av samma skum som t.ex. den populära Asics Novablast och man har stoppat i en kolfiberplatta i främre delen av skon för att tämja den i Novablast så livliga mellansulan.

Skon är överlag ganska stum och erbjuder inget pronationsstöd vilket gör att fotbädden riskerar att upplevas ganska hård, speciellt på längre pass. Magic Speed är såklart designad för fart och det är absolut i högre farter den kommer till sin rätt. Förutom en stum, men absolut responsiv mellansula, har Magic Speed en kraftig uppåtböj i framfoten som ska driva foten naturligt framåt, något som fungerar riktigt bra.

Upplevelse

Första intryck

Det man först märker när man stoppar i skon är hur enkel ovandelen är, ett material utan någon direkt vaddering förutom ett par små kuddar precis runt hälsenan. Dessutom är känslan att den är lätt och rapp. Dessutom upplevs att skummet är mjukt – något som ska visa sig bedra något på grund av, eller kanske tack vare, kolfiberplattan i främre delen av foten. I hälen är mellansulan absolut dämpande och skön.

Omdöme

När Magic Speed tas ut på löprunda är det med högre fart i åtanke. Med tanke på sitt relativt låga dropp och inte alltför mjuka mellansula är det inte en så förlåtande sko, speciellt för mina vader. Vid intervallpass med en total löpdistans på runt 15km passar den mig utmärkt. Med den lätta vikten och den aggressiva geometrin är det enkelt att öka farten.

Jag har sprungit på många underlag, både distans och intervaller i skon och tycker att den är trevlig i alla farter. Det är dock först när farten går ner mot under 4:00/km som jag känner att den verkligen är responsiv. Jag upplever den dock aldrig så mjuk och förlåtande som t.ex. Novablast och det är kanske inte heller det den är till för men för mig gör det skillnad. Tyvärr har jag under ett par pass blivit trött i fötterna, något jag inte upplevt i andra neutrala skor. Troligtvis beror det på den väldigt platta fotbädden och den stumma sulan.

Med dessa egenskaper får jag svårt att passa in den i min skorotation men jag är övertygad om att den passar andra mycket bättre. Jag tycker den är tämligen lik Saucony Endorphin Speed med samma härliga frånskjut, goda responsivitet men till ett fördelaktigare pris.

Jag sneglar ofta på mina Magic Speed men väljer dem, tyvärr, med omsorg. Ska jag springa ett pass på bana (som är ett mjukare underlag) eller en mellanlång temporunda och vill springa med ett lägre drop kommer den gärna fram – för snabb och rolig, det är den.

Ovandelen finner jag trygg och skön men passar inte min fot helt. Ibland kan jag uppleva att jag måste knyta den hårdare för att den ska sitta tight i framfoten och då upplever jag att snörningen lägger ett tryck på ovandelen av foten. Ett mindre problem dock i mina ögon men tungan kunde varit något tjockare.

För vem

Jag har flera vänner som springer i Asics Magic Speed och samtliga är nöjda; både för temporundor och snabba intervallpass. Den är lätt att uppskatta från första stund och en sko blir sugen på att plocka fram ur skohyllan. Gillar du Endorphin Speed tror jag att du gillar Magic Speed. Den är lätt, responsiv, neutral och enkel att springa i.