Frågor och svar

Kan man tvätta löparskor?

Enligt officiell information verkar det inte så men efter att ha provat flera olika par har jag kommit fram till att ja: Det går fint att tvätta löparskor. Jag tänker att eftersom du springer och blir varm om fötterna kan ett tvättprogram på 40° knappast vara ett problem, vill man vara försiktig kan man eventuellt köra med låg centrifugeringsfart eller använda tvättpåse men jag har kört mina ibland med flera par i samma maskin eller bara tillsammans med andra träningskläder. Allt har gått fint och det är ett utmärkt sätt att hålla löparskorna vita!

Hur väljer man löparskor?

Att välja löparskor är svårt, det finns många parametrar som är viktiga. Fundera på vad skorna ska användas till, tänk igenom underlag, typ av pass och/eller om de ska tävlas i. Fundera också på budget och om hållbarheten är viktig. Skornas egenskaper är också viktiga, är det viktigt med stabilitet, gillar du skor som är hårda eller mjuka, har du någon skada att ta hänsyn till? Läs igenom denna sida för att få lite bättre koll på vad som påverkar.

När du har en uppfattning är det bra att börja leta runt lite, på denna sida kommer du hitta en hel del inspiration men internet är fullt av recensioner och guider. Tänk på att du inte måste hålla dig till ett visst märke bara för att du haft det innan. Det kan skilja med mellan tillverkarnas egna modeller än mellan helt olika skor. I en värld där det finns ett stort utbud och tillgänglig information på internet är det stor chans att du behöver utforska lite utanför vad du är van vid för att hitta helt rätt.

När du har en uppfattning om skor är bra att testa. Besök de butiker som har skorna och be att få testa dem. Saker du inte kan veta något om innan du haft dem på foten är om du tycker de är sköna eller om de passar dig helt. Se till att du får springa i dem i butiken! Det går bra att beställa på internet och ta med löparskorna till gymet och springa INOMHUS på löpband i någon minut. På så sätt kan du köpa och testa skor som kanske inte finns i butik.

Att fråga om hjälp i butiken är såklart bra om du har noll koll, min erfarenhet är att det tyvärr finns risk att de som jobbar i butiker och säljer löparskor ofta inte har så bra koll på sitt utbud. Som tur är finns dedikerade löparbutiker, du får ofta betala lite extra men får nästan alltid bra hjälp.

Vilka märken är bra?

Det finns många märken där ute som tillverkar bra skor. Det finns inget som säger att en tillverkare skulle vara ensamt bäst på att göra skor utan många tillverkare idag har flera riktigt trevliga skor som är intressanta. Det kan vara skönt att ha lite koll så här kommer en högst subjektiv lista på hur jag rankar på de olika märkena:

  • Nike: den största draken i sportvärlden. Nike har de senaste 5 åren varit marginell ledare när det kommer till långdistansskor för tävling.
  • adidas, New Balance, Saucony och Asics jagar tätt bakom Nike och har alla lanserat skor som utmanar Nike i olika, rätt breda, nischer.
  • Puma, Brooks och Hoka har löparskor som inte riktigt fångat mitt intresse men är egentligen stora. Puma och Brooks är inte så väletablerade i Sverige men har gott renomé. Hoka är i min värld lite överhypade och överprisade (i Sverige). Har inte levererat något särskilt intressant de senaste åren enligt mig.
  • Altra, Craft, Reebok, Salomon och Skechers är intressanta tillverkare som verkar ha intressanta saker på gång men inte fått något brett genomslag, iaf inte i Sverige.

Vilken storlek ska jag köpa?

Precis som passform kan det skilja mer i storlek mellan ett märkes olika modeller än mellan märken i sig. Det är viktigt att ha koll på men komplicerar såklart lite. En annan generell sak att ha koll på, som dock inte gör det lättare att hitta rätt, är att tävlingsskor ofta tillverkas lite tightare och därför kan kräva en storlek större. Att välja rätt utan att testa, om man exempelvis handlar på internet, kräver lite research men är inte så komplicerat. De flesta som recenserar skor skriver hur de uppfattar storleken och om man jämför en sko man redan har med någon annan från samma recensent kan man få en rätt god uppfattning. Ibland kan man också kolla på stora online-återförsäljare om information. Till exempel brukar sportshoes.com visa om en sko är stor eller liten i storleken.

Kan man köpa begagnade skor?

Ja! I Sverige finns det tre stora sajter för att handla löparskor, och såklart annat, idag: Blocket, Tradera och Facebook Marketplace. Man får ha lite tålamod och kanske vänta på att rätt modell kommer ut i rätt storlek. Har man lite is i magen kan man dock fynda! Jag har ofta handlat skor i helt okej skick långt under ett bra reapris så jag rekommenderar det starkt.