Craft

Crafts löparskor

Craft är ett svenskt märke som grundades i textilstaden Borås under sent 70-tal. Craft har satsat mycket på funktionella sportkläder och varit ledande inom framförallt längdskidåkning där de klätt svenska åkare i världscup och mästerskap. De gör även kläder för löpning, fotboll och cykling. Under bara de senaste åren har de gått från att ha några löparskomodeller till att verkligen försöka utmana de stora spelarna med en viss inriktning på traillöpning.

Skum för mellansula

Crafts mer avancerade löparskor innehåller någon av UD Foam Pro, PX Foam eller UD Foam. Tyvärr har Craft, som de flesta tillverkarna, inte mycket offentlig information om sina skum. Vad jag har förstått är PX en variant av PEBAX, alltså samma som ZoomX som är det lättaste och mest responsiva hos Nike.

Nuvarande modeller

Craft har idag, vad jag kan bedöma, 4 riktigt intressanta löparskor. CTM Ultra-serien har varit uppskattade som framförallt långdistansskor på underlag från asfalt till enklare trail. God komfort och en normal sula som haft förhållandevis bra grepp ändå.

Med CTM Carbon Race Rebel lanserade Craft de ett svar på superskorna, från de mer etablerade tillverkarna, anpassad mer för ultralöpning. Race Rebel fick en del uppmärksamhet men verkar inte ha varit någon dundrande succé. Under 2022 har både CTM Ultra Carbon Trail släppts och Pro Endur Distance, också båda inriktade på långdistanslöpning. På pappret ser trailskon ut att vara lite väl tung. Om löpkänslan är bra och den erbjuder en stabil upplevelse på mer tekniska stigar, vilket iallafall undersulan hintar om, kan den kanske hitta sin plats ändå.

Jag är överlag mer nyfiken på Pro Endur Distance som fått goda vitsord från t.ex. roadtrailrun. Den är lätt, ska ha en skön löpkänsla och ovandelen ser riktigt välgjord ut, plus att den ser riktigt bra ut!