Novablast 3

Notera: Detta är inte en recension utan sammanfattningar från andra recesioner.

Stats

  • Stackhöjd: 38mm/30mm
  • Drop: 8mm
  • Vikt: 253g, Dam: 222g

Beskrivning

Novablast var en av 2020 års trevligaste skonyheter. Tillsammans med Magic Speed och Metaspeed-serien gjorde Asics sig själva till ett mycket intressantare skomärke. Som så ofta handlar det om skum i mellansulan och det nya FF Blast. Första versionen av Novablast kan beskrivas som en daglig sko för distanspass ner till tröskel, den var mjuk och väldämpad. Novablast hade 10mm drop, beskrevs ofta som studsig och oerhört rolig men också något instabil, på gott och ont tack vare det mjuka skummet.

Novablast 2 kom som en parantes och gjordes om till att vara mer stabil men tyvärr försvann och det roliga, studsiga och otama beteended i från första versionen.

Med version 3 av Novablast introduceras skummet FF Blast+ som till skillnad från FF Blast är mjukare och lättare. Novablast var lite lagom lätt jämfört med andra väldämpade distansskor och stack inte ut åt något håll. Med lättare vikt och ännu mer studs låter det som en väldigt intressant uppdatering. Noterbart är att Asics har ändrat skons drop från 10mm till 8mm.

Förutom sulan har ovandelen fått en uppdatering så att hälkappan blivit mer stabil och tungan är lite tunnare. Man får anta att hälkappan är till det bättre även om jag själv gillade varianten i version 1 och är lite känslig för hårda hälkappor. Att tungan blir tunnare och ovandelen överlag sitter lite tightare ser jag bara som positivt och rimmar väl med den lite lägre vikten.

Utseendet följer de tidigare i Novablast serien med den unika, taggiga mellansulan men färgerna har blivit ännu mer tillspetsade. Själv tycker jag att de ser väldigt bra ut på bild!

Recensioner

Believe in the run

Thomas och Meaghan från Believe in the Run ger Novablast 3 säger att Novablast 3 kan vara 2022 års bästa sko. De jämförde version tre med de två tidigare och konstaterade att förutom att det var en mix av den livliga version ett och den mer stabila version två så hade allt blivit bättre. Det enda de hade en negativ åsikt om var att skorna var lite för stora i storleken och att returenergin inte riktigt var den samma efter 240km.

Läs hela recensionen här

Road trail run

Min favoritsida när det kommer till löparskorecensioner har inte testat klar Novablast 3 än men de har en informativ video där de jämför med version 2, det de säger i filmen låter minst sagt lovande.

Doctors of Running

Här ges en lite mer nyanserad bild än från Believe in the run. Doctors of running uppskattar också förändringarna i mellansulans material och beskriver hur sulans utformning med mycket skum under framfoten och ger ett skönt avstamp under hela fotisättningen. De visar också på hur stabiliteten är förbättrad tack vare den nya hårdare hälkappan men också tack vare att basen på mellansulan är bredare vilket var en av anledningarna till att version 1 var instabil.

Det de anmärker på är att FF Blast+ inte ger dem så mycket respons och att de inte känns optimala att springa riktigt fort i.

Läs hela recensionen här

Slutsats

Novablast 3 verkar vara en väl uppskattad uppdatering av en redan populär modell. Att den verkar mer än väl lämpad för lättare löpturer råder det inga tvivel om. Jag har själv sprungit många tempopass, men inte så mycket intervaller, i Novablast 1 och jag tycker den hanterar farter ner till 3:45/km rätt hyggligt. Jag skulle bli förvånad om inte version 3 gör det också. Att skon är lättare gör förmodligen upplevelsen till ännu mer spännande!

Att skon har blivit mer stabil och fått en bredare bas, samtidigt som vikten gått ner(!), gör att skon förmodligen passar en ännu bredare målgrupp. Jag är lite skeptisk till hälkappan innan jag testat själv men förutom det är jag väldigt nyfiken på att springa i nya Novablast!

Fördelar

  • Mycket dämpning
  • Imponerande all round sko
  • Stabilare, lättare och mer responsiv än tidigare versioner av Novablast

Nackdelar

  • Inte för riktigt snabba pass