New Balance Fuelcell Rebel v2

Stats

  • Stackhöjd: 28mm/22mm
  • Drop: 6mm
  • Vikt: Herr: 208g (US9), Dam: 167g (US8)
  • Neutral lättviktssko

Fördelar

  • Responsiv
  • Lätt
  • Otroligt skön
  • Snygg

Nackdelar

  • Något tunn mellansula
  • Dålig hållbarhet

Beskrivning

New Balance Fuelcell rebel v2, långt namn javisst, bygger vidare på New Balance tränings- och tävlingsskoserie Fuelcell TC och RC Elite. Det är samma mjuka, responsiva och riktigt poppiga Fuelcell-skum men ingen kolfiberplatta. Den har 6mm drop, en liten uppböjd form framme vid tån men ganska låg profil överlag. Det gör att man ibland känner marken genom sulan därför att den är så mjuk, inte ett problem men det kan kännas lite obehagligt på längre löprundor. Å andra sidan är det ett bra sätt att låta fotens mindre muskler jobba vilket lätt uteblir i väl uppbygda maratonskor.

Ovandelen är gjord av ett mjukt, något genomskinligt tyg som är skönt och det är gott om utrymme i framfoten. Trots den breda framfoten och att det bara är 5 snörhål går det bra att få den att sitta bra runt foten. Med en ganska enkel mellansula med låg profil och en lätt ovandel får skon en låg vikt. Detta gör inte direkt Fuelcell Rebel v2 till en tävlingssko men en väldigt rolig träningssko, framförallt på kortare snabba pass.

Upplevelse

Första intryck

Första gången jag satte mina fötter i New Balance lätta träningssko blev jag förundrar över hur mjuk den kändes, på alla plan! Ovandelen tryckte inte på några ställen utan att på något sätt vara bulkig. Mellansulan var mjuk och det var en fröjd att gå runt i den hemma. Väl i löparspåret var den responsiv och fortfarande mjuk. Lättheten i skon var också en fröjd, det är en sko det är svårt att hålla igen farten.

Omdöme

New Balance Fuelcell Rebel v2 har varit en av 2021 års mer hypade träningsskor. Detta är inte alls konstigt, den sticker ut med att göra något det inte många andra skor åstadkommer. Låg vikt och dämpning i kombination med responsivitet, trots att det inte finns någon kolfiberplatta, är lite sällsynt idag, framförallt på den svenska marknaden. Något som troligtvis kommer ändras inom de närmsta åren.

Dämpningen i Rebel v2 är märkbar i hela löpsteget, oavsett vilken del av foten man sätter i marken först. sulan är också bred vilket ger den lite stabilitet. Det är nog tur för det livliga Fuelcell-skummet, utan något annat stabiliserande, gör den lite vobblig vilket jag uppskattar men kan kanske vara lite för instabilt för ovana löpare.

Jag skulle gissa att instabiliteten har gjort att New Balance inte valt att göra mellansulan högre. Skummet är responsivt och dämpande men jag upplever det som något för tunt i framfoten och känner marken genom den, något som gör fotsulan lite irriterad och trött över längre löprundor. På kortare turer är det absolut inget som stör mig, dämpningen är där och det är det viktigaste. Det hade dock varit intressant att se New Balance göra en högre sula i kommande uppdatering, risken är att det då blir för instabilt och de stoppar in en platta av något slag vilket också hade gett en annan vikt och upplevelse och som dessutom redan finns i Fuelcell TC.

I sin strävan av att hålla vikten nere har New Balance designat en ovandel i lätta material. Den känns tävlingsinspirerad och gör verkligen jobbet. Hälkudden är mjuk och lätt vadderad, snörningen är annorlunda och har bara 5 snörhål men låser in foten bra. Även om framfoten inte går att snöra åt och är ganska bred från början sitter foten väldigt skönt.

Tyvärr har den lätta konstruktionen get lite problem i form av hållbarhet, mina skor har fått ganska stora hål ovanpå på insidan kanske på grund av att jag haft de ute på mindre stigar där grenar kommit åt och rispat. Jag är dessvärre inte ensam utan flera löpare har rapporterat om trasiga ovandelar och yttersulor där gummit slitits bort för fort.

Mina upplevelser av Rebel v2 har varit som mest positiva när jag haft de på löparbana, asfalt eller grusvägar med mindre kornstorlek, annars känns det igenom för mycket tyvärr. De passar utmärkt för intervallpass av det kortare slaget eller lättare distansrundor. Om man inte är van vid minimalistiska skor gör man bäst att undvika dem under allt för långa pass då de är lite instabila.

Betyg

Löpglädje (30%): 9
Mångsidighet (30%): 7
Prisvärde (25%): 6
Design (15%): 8
Total: 7,5

Slutsats

Rebel v2 är verkligen en livlig och responsiv sko och ger framförallt stor löpglädje! Jag rekommenderar skorna till alla som ett extra par i sin skorotation. Vill man bara ha ett par skor eller en sko som är mer rigid i sin sula bör man titta åt ett annat håll. Vill man istället ha en sko som är lätt och ger glädje ska man absolut titta på Rebel v2!