adidas Terrex Speed Pro

Stats

  • Stackhöjd: 23mm/19mm
  • Drop: 4mm
  • Vikt: 215g (US9)
  • Neutral terrängsko

Fördelar

  • Responsiv för att vara terrängsko
  • Lätt
  • Bra våtgrepp på asfalt

Nackdelar

  • Inte mycket dämpning
  • Inte optimalt grepp i terräng

Beskrivning

Adidas har ett antal modeller i sin Terrex-serie. Terrex innehåller skor utvecklade för friluftsliv och traillöpning. Den lättaste av modellerna, Terrex Speed Pro, är en minimalistisk modell designad som en renodlad terrängsko med bra, nåja, grepp och lätt vikt.

Det har ett par syskon där exempelvis Terrex Speed Ultra är lite mer dämpad med Boost i mellansulan. Terrex Pro å sin sida förlitar sig enbart på Lightstrike i mellansulan vilket är ett ganska stumt material och inte alls så livligt som Lightstrike Pro som återfinns i adidas lyxigare väglöparskor.

Terrängskor ska såklart bedömas ur flera perspektiv. Till exempel grepp, komfort, hållbarhet (tyvärr) och om det ska tävlas i dem hur lätta och responsiva de är. Terrex Pro riktar sig mot de som ska tävla och är vana vid att springa med odämpade skor.

Upplevelse

Första intryck

Som orienterare är jag van att springa i terräng och jag har provat många skor genom åren. Dock väljer jag oftast att tävla och träna i skor med metalldobb som ger bättre grepp på framförallt vått trä, som stockar och rötter. De flesta terrängskor riktade till löpare, och inte orienterare, har gummidubbar och så även i adidas trailskor.

Det är lite svårt att bedöma om Terrex Speed Pro är en terrängsko eller trailsko. Ska den användas på stigar och andra, enklare underlag, eller ska den löpas med genom vilken terräng som helst. Dubbarna är egentligen något för korta för att ge känslan av att vara menad för den tuffaste terrängen men våtgreppet i yttersulan ska visa sig vara riktigt bra.

Det som talar emot att använda skorna på enklare trail är att sulan är stum och inte så dämpad. Skon passar verkligen för ett löpas med en framfotsisättning och det kan bli jobbigt på längre löplopp och framförallt kanske man inte väljer att springa så långa träningspass med dessa. Mer dämpade alternativ finns i t.ex. Terrex Speed Ultra som har samma yttersula men ett extra lager Boost-skum emellan.

Omdöme

Jag köpte skorna för att använda vid sprintorientering som innebär korta lopp med hög intensitet. Lightstrike-sulan som jag egentligen tycker är ganska stum och tråkig kom faktiskt till sin rätt vid löpning i hög fart. Visst, den är inte speciellt förlåtande men jämfört med andra sulor i andra orienteringsskor är det stor skillnad i responsivitet. Det blir lättare att ha ett aggresivt löpsteg och greppet i kurvor är bra, även på ojämnt, underlag som t.ex. gräs, eller på blöt asfalt.

Jag har även sprungit tuffa orienteringsbanor med skon och det som sticker ut mest är återigen att löpkänslan på hårdare underlag är suverän jämfört med de alternativ jag provat. Å andra sidan är greppet inte optimalt. För det mesta är det bra men när det är branta sluttningar och vid blött trä finns det alternativ som är bättre, även skor utan metalldubb.

Ovandelen är ganska skön, den består av ett ganska fast plastaktigt tyg och har ett antal mindre förstärkta zoner. Hållbarheten på ovandelen verkar initialt riktigt bra, jag har efter ett 10-tal mil inte märkt något slitage alls. Efter en grundlig tvätt ser skorna i princip ut som nya.

Hälkappan är mjuk och ger en skön inlåsning utan att lägga tryck på exempelvis hälsenan. Snörningen är riktigt bra och det går att variera ordentligt hur tight man vill ha skorna. Överlag gillar jag ovandelen skarpt men under tiden jag sprang i dem fick jag också ett skav som jag inte vet om det var tillfälligt eller inte. Troligtvis får jag det inte igen men jag kände inte igen det från någon annan sko.

Löpkänslan som jag lovordat på hårt underlag är det som gör denna sko intressant oavsett det gäller trail eller terrängtävlingar, som ofta är varierade i sitt underlag. Terrex Speed Pro är förhållandevis lätt och tillsammans med en responsiv Lightstrike-sula är det lätt att springa fort i dem.

Betyg

Löpglädje (30%): 7
Mångsidighet (30%): 8
Prisvärde (25%): 7
Design (15%): 8
Total: 7,45

Slutsats

Tack vare Terrex Speed Pros förhållandevis goda responsivitet och helt okej grepp fungerar de till en hel del olika typer av löpning. Både orientering i skog och urban miljö samt trail/terränglopp av olika slag. Den har inte bäst grepp men den kompenserar med löpkänsla. Huruvida man ska logga många mil i den på hårdare typ av underlag beror på hur van man är att springa i lågt dämpade skor. Har man flera terrängskor i garderoben bör dessa absolut övervägas som ett alternativ.