Nike Zoom Fly 3

Stats

  • Vikt: 255g (M US9), 218g (W US8)

Fördelar

  • Responsiv
  • Väldämpad och skonsam
  • Mångsidig

Nackdelar

  • Något tung
  • Inte lika responsiv mellansula som skorna den vill konkurrera med
  • Smal mellansula i hälen ger instabilitet vid hälisättning

Beskrivning

Nike Zoom Fly 3 är lanserad som en billig variant av Nike Vaporfly och är lik på några punkter men är också långt ifrån samma typ av sko. Zoom fly 3 har en kolfibersula, högt drop och samma Vaporweave i ovandelen. Skons viktigaste del, mellansulan, är något helt annat. Inte nödvändigtvis dålig men den är ämnad snarare för träning än tävling. Designen av Zoom fly 3 är visserligen inte tänkt som enbart träningssko men den är hållbarare på alla sätt och billigare än en ren tävlingssko.

Mellansulans bas är normal på framfoten men rätt smal under hälen. Vid gång märker jag av att det faktiskt är riktigt instabilt när man sätter i hälen först. Vid distansrundor när jag blivit trött är det tydligt att skon inte lämpar sig för något annat än löpare som sätter i mellan- eller framfoten först.

Mellansulan består annars av ett tjockt lager React-skum, samma som i t.ex. Pegasus eller någon av skorna i React-serien. Ett trevligt material som har viss del dämpning och till viss del ger tillbaka lite energi. Tillsammans med kolfiberplattans form ska det ge en skjuts framåt i löpsteget.

Upplevelse

Första intryck

Nike Zoom Fly 3 är verkligen en sko som andas tävling, den ser hyfsat lik ut Nike Vaporfly. Skon har en kolfiberplatta och känns hyfsat snabb de första löprundorna. Dock slutar likheterna där och skillnaden består i första hand av mellansulan. Det är helt enkelt för stor skillnad på React och ZoomX som bygger upp Vaporfly. Skummet är stummare, returnerar mindre energi och är inte lika skonsamt i längden.

Ovandelen är skön, upplevs som lätt och passar min, något smala, fot perfekt. Hälen är mjuk och helt utan någon inbygd hårdare struktur. Ett par minimalistiska kuddar håller hälen på plats.

Omdöme

Nikes budgetsko för träning och tävling lämpar sig bäst för träning, distans som tröskel spelar ingen roll. Allt går lika fint. Jag uppskattar att springa längre intervaller både på grus och asfalt och distanspass oavsett fart går också fint. En riktig allroundsko! Det är först när jag springer på bana eller vill uppleva riktig fart som jag känner att skorna är för tunga och inte så responsiva.

Zoom Fly 3 har precis som Vaporfly ett högt drop (men ospecificerat från Nike) vilket tillsammans med kolfiberplattan ska ge en skjuts framåt. Det är verkligen något jag känner kommer till sin rätt, även långt in på löprundorna. Det gör dock mellansulan också något stum. Det är inte riktigt samma dämpande känsla som exempelvis Nike Vaporfly eller Nike Invincible Run som båda har det mer avancerade ZoomX-materialet.

Greppet är bra oavsett underlag och klarar väta hyfsat. Jag har faktiskt sprungit med skorna även på enklare (och ibland svårare) trail och förutom den höga mellansulan och den smala hälen så klarar de det helt okej om det är torrt.

Ovandelen är också skön och håller foten på plats hela löpturen. Om något negativt ska nämnas så skär skosnörerna in något i ovandelen på foten men det har varit hyfsat rätt att fixa till under löpturen. Bonus för att knytningen inte verkar gå upp alls. Tyvärr har jag inte upplevt skorna som så sköna att springa i utan strumpor då jag får ett lätt skav precis i toppen av hälen.

Det som efter många mil utmärker skon mest är slitagenivån, det syns knappt att den är använd. Gummit som täcker mellansulan är såklart slitet men mycket gummi finns kvar. Mellansulan och ovandelen ser i princip orörda ut trots att de inte enbart gått på ren asfalt utan snarare en del underlag som borde slita en del.

Betyg

Löpglädje (30%): 7
Mångsidighet (30%): 9
Prisvärde (25%): 7
Design (15%): 6
Total: 7,45

Slutsats

Nike Zoom Fly 3 riktar sig till löpare som vill ha en sko att både träna och tävla i. Jag sträcker mig till att träna och träna snabba pass i. Du kommer aldrig få samma känsla som ett par riktiga tävlingsskor och det behöver inte vara så dyrt att köpa något som passar bättre för tävling som komplement. Man bör helst rotera runt på flera skor ändå. Ska man bara ha ett par för att man sällan tävlar, ja då rekommenderar jag Zoom Fly 3 starkt!